بررسی و محاسبۀ میزان ریسک، یکی از فاکتورهای مهمی است که باید در زمان سرمایه گذاری در بازارهای مختلف، توجه ویژهای به آن داشت. خرید مسکن و سرمایه گذاری روی آن در ایران، به دلایل مختلف، در اغلب مواقع سودده و امن بوده است. بنابراین بازار مسکن همیشه برای افرادی که به خصوص به دنبال سرمایه گذاریهای بلند مدت بودند، بازاری جذاب و کم ریسک محسوب میشده است. اما میزان نرخ سود بانکی و افزایش و کاهش آن چه تأثیری میتواند روی این بازار بگذارد؟
بازار مسکن رقبای زیادی مثل بازار بورس، خودرو و ارزهای دیجیتال دارد. اما در سالهایی که نرخ تورم افزایش مییابد و دولتها ناچار به چاپ پول و افزایش میزان نقدینگی در جامعه میشوند، یکی از بزرگترین و اصلیترین رقبای بازار مسکن، بازار سپردههای بانکی و نرخ بهره و سود آنهاست. از طرف دیگر، هرچقدر که نرخ سود سپردههای مختلف بانکی کاهش یابد، تقاضای ورود به بازار مسکن و سرمایه گذاری در آن نیز افزایش خواهد داشت. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که بین قیمت مسکن (اجاره یا خرید) و نرخ سود سپردههای بانکی، رابطهای معکوس و منفی وجود دارد.
در این مقاله قرار است به بررسی تأثیر افزایش و کاهش میزان سود و بهرۀ سپردههای بانکی بر روی نرخ اجارۀ خانهها بپردازیم و ببینیم که این دو عامل چه نسبتی با یکدیگر دارند.
فهرست سرتیتر مطالب در مقالۀ: نرخ سود بانکی و نرخ اجارۀ خانه چه نسبتی با یکدیگر دارند؟
میزان سود بانکی چه تأثیری بر رکود یا رونق بازار اجارۀ مسکن دارد؟
همان طور که اشاره شد; ارتباط مستقیمی بین میزان نرخ سود سپردههای بانکی و میزان اجاره بهای خانهها وجود دارد. به این ترتیب که هرچقدر که درصد سود بانکی برای سپردهها کمتر شود; به اصطلاح برای صاحبخانه نمیصرفد که مبلغی را که به عنوان ودیعه یا رهن از مستأجر دریافت میکند; در بانک سرمایه گذاری کند. به همین دلیل هم ترجیح میدهد که میزان ودیعه را کمتر و میزان اجاره را بیشتر کند. این کار معمولاً به ضرر مستأجرهاست. به این دلیل که اغلب مستأجران به دلیل کم بودن میزان درآمد ماهانۀ خود، ترجیح میدهند که مبلغ قابل توجهی را به عنوان ودیعه بپردازند و اجارۀ ماهانۀ کمتری پرداخت کنند.
بنابراین میتوان نتیجه گرفت که درصد سود سپردههای بانکی تأثیر مستقیمی بر جذابیت یا عدم جذابیت بازار مسکن برای سرمایه گذاران میگذارد. هر زمان که نرخ سود بانکی کاهش یابد، احتمالاً تعداد زیادی از سرمایه گذاران سرمایۀ خود را از این بازار خارج خواهند کرد. در چنین وضعیتی بازار مسکن نیز دچار رکود خواهد شد.
بیشتر بخوانید: سرمایهگذاری در بازار مسکن؛ بررسی انواع، مزایا و معایب |
بیشتر بخوانید: آشنایی با بهترین روشهای قیمت گذاری مسکن |